Skolpersonalen spelar en avgörande roll för elever med NPF. Tillsammans kan ni i skolan skapa en trygg och inkluderande miljö som gör stor skillnad i deras lärande, välmående och framtid.
Intressant läsning för skolpersonal

Logopeden: Sluta traggla räkneramsor!
Dyskalkyli är en förbisedd diagnos som innebär svårigheter med arbetsminne kring siffror och matematiska begrepp. Logoped Kerstin Hill kämpar för att uppmärksamma diagnosen och hjälpa barnen.

VR-teknik hjälper skolfrånvarande elever tillbaka
Filip Sterving, “VR-pedagogen”, har gjort stora framsteg med VR-teknik i skolan. På resursskolan har han ökat närvaro bland skolfrånvarande elever och förbättrat relationerna i gruppen.
Digitalt utbildningsmaterial om problematisk skolfrånvaro

Utifrån alla hundratals möten med barn, föräldrar, skolpersonal och andra yrkesverksamma projektet haft under sina projek har vi tagit fram ett utbildningsmaterial. Ämnena som berörs är fysisk lärmiljö, relationell kompetens, att främja gott mående samt samverkan mellan hem och skola. Det finns också en avslutande modul som handlar om vad man kan behöva arbeta vidare med i sin verksamhet och hur.
Film: “Få det att funka i skolan för elever med NPF”
I den här filmen får ni träffa Källbrinksskolan och ESS-gymnasiet som aktivt jobbat för att få till NPF-vänliga skolor. Vi får höra deras ledord vad gäller förhållningssätt och bemötande, hur viktig lärmiljön är och hur ledningen spelar en väldigt central roll.
Attentions skolrapport 2024
Elever med NPF saknar rätt stöd och anpassningar i skolan. Det får konsekvenser. Många går miste om betyg från grundskola och gymnasium, och en fjärdedel är hemma från skolan hela eller större delen av tiden. Det visar Attentions skolenkät 2024.
Konkreta tips & råd
Skolor tipsar varandra
Elevens checklista


Attention, Källbrinksskolan och ESS-Gymnasiet har samlat in en tipslista ihop med tips och strategier som är bra att ha inför arbetet med elever med NPF. Ladda ner den och ha som diskussionsunderlag inför nästa APT!
Nyckeln till att nå framgångar med elever med NPF är att lyssna in deras behov, tankar och idéer. Ett bra sätt att göra det på är att ladda ner “elevens checklista”, be eleven fylla i den och prata utifrån den.
“Koll på nätet”- ett digitalt verktyg
Skolans arbete med att motverka kränkningar på nätet och lära ut om risker och möjligheter, rättigheter och utmaningar online är jätteviktigt. I synnerhet för elever med NPF som enligt undersökningar har en förhöjd risk att råka illa ut online. För att underlätta detta arbete har Attention (inom det avslutade projektet Nätkoll) tagit fram det digitala verktyget “Nätkoll” tillsammans med en lärarhandledning.