Hannes Eriksen är 27 år och har Asperger syndrom och adhd. Hans stora intresse för kryssningsfartyg har funnits med så länge han kan minnas. Han är numera upp i 42 turer med olika färjor på Östersjön och ser alltid fram emot nästa kryssning och drömmer om exotiska destinationer såsom Svalbard och Bahamas. 

Det är nästan tomt på terminalen när vi ses och Hannes passar på att hämta ut sin hyttnyckel och lägga in sina särskilda önskemål kring resan, innan köerna tar vid. Snart är Värtaterminalen full av folk inför avfärd mot olika destinationer i Östersjöområdet. 

Och han är nöjd, eftersom hytten han tilldelats ligger långt fram i fartyget. För det brummar rätt högt baktill på den här färjan, säger Hannes, när han gör sig redo för sin 42:a tur på Östersjön, denna gång med Tallink. Det är sedvanliga tre veckor sedan senaste turen, men fjärilar i magen säger han att han har ändå.

Intresset för kryssningsfartyg har funnits med länge 

 Hannes har en kombination av Aspergers syndrom och adhd. Han bor på ett LSS-boende i Floda i Lerums kommun utanför Göteborg och hans största intresse i livet, och det som också tar mycket av hans tid i anspråk, är just kryssningsfartyg. Intresset har han haft sedan barnsben, men sedan 2014 är det en passion.

– Och 2020 hittade jag Viking Line och Tallink – och blev frälst. I Göteborg har vi bara Stena Line och det finns inte så mycket på de båtarna tycker jag, de gungar heller ingenting när det är oväder. Jag älskar när det gungar.

Rädd blir han inte, ju mer det gungar desto bättre, tycker Hannes.

– Jag vet att det inte är farligt. De är kända för att ha bra skeppare i Estland, Finland, Åland och Sverige, så jag är hundra procent trygg. Det ska kännas att man är på en båt – och båtar är ju mitt liv. 

Har sina favoritfartyg

Även om Hannes beskriver sig som fascinerad av alla kryssningsfartyg finns det färjor som sticker ut ur mängden. Det litet mindre fartyget Gabriella är hans absoluta favoritfärja, mysig och behaglig och med personal som han lärt känna genom åren. Och han är väl bekant med färjornas respektive karaktärer. 

 – På Estlandsfärjan brukar jag äta gott, jag tycker om en rysk restaurang till exempel. På Viking Line finns en trubadur som jag gillar att lyssna på. Och på Gabriella och Tallink är frukostbuffén fantastisk, inte lika bra på Amorella. 

Väl i land blir det någon tur på destinationen. I Tallinn går Hannes och tar en titt i Alexander Nevski-katedralen i gamla stan. 

Tåg är också fascinerande  

Tåg är en annan stor passion i Hannes liv, även om intresset var ännu större när han var barn.

– Jag hade en modell av ett gammalt pendeltåg som var vanligt i Göteborg då. Jag sov med modellen i sängen, så mycket tyckte jag om tåg, säger han med ett leende. 

Efter ett viralt inlägg på Facebook fick Hannes förra sommaren hjälp att köpa ett årskort på SJ, där det ingår första klass-plats, mat och sovkupé. Det tog sex dagar att få ihop. 

– Jag skrev på Facebook om mina diagnoser, att jag bor på ett LSS-boende och att jag gärna hjälper folk i trädgårdar eller med att panta för att samla till årskortet. 

Många hörde av sig, och Hannes blev kontaktad av okända personer som ville swisha bidrag, folk hörde till och med av sig från Finland. 

Tåg åker han för åkandets skull, ibland varje dag. Men Hannes favoritupplevelser är när det är minusgrader och blir frost på ledningarna så att det skjuter blixtar från strömmottagaren, blixtar som kan upplevas inifrån tåget. 

– Innan jag visste att det inte var något personalen kunde styra över brukade jag fråga om tågvärden kunde be lokföraren göra fler blixtar. 

Hannes visar små filmsnuttar i mobilen på tåg som blixtrar i januarinatten. 

– Om jag sitter långt fram så brukar jag släcka ner och sitta och skratta åt det! 

Men det är färjorna som är det största intresset, även om tågfärden till färjeterminalerna innebär en kombinerad glädje, och en extra anledning till att resa så ofta som Hannes faktiskt gör. 

Hannes specialintressen kommer finnas med hela livet 

 – Färjorna betyder allt för mig! Det finns inte många saker som betyder mer, bara familj och Ali (kontaktperson på LSS-boendet som Hannes kallar sin superhjälte) och några vänner. Jag har vigt mitt liv åt färjor och tåg. Jag vet att jag kommer ha intresset resten av livet. 

Hannes berättar att han någon gång vill kryssa i Bahamas, men det är Östersjön han tycker bäst om. Drömresan är en kryssning i Svalbard, för att se isbjörn. Den klassiska Hurtigruten skulle också vara kul, men det kostar.

I början av november ska Hannes borda en dubbelkryssning, till Helsingfors och Åbo med Viking Line. Först med kryssningsfartyget Gabriella, sedan blir det Amorella. 

– Men först ska jag åka nattåg till och från Luleå för att supporta Luleå hockey, säger Hannes nöjt.   Strax innan ombordstigning är vädret är klart men höstkyligt och solen lyser på det stora vita kryssningsfartyget i hamnen. Men imorgon kväll ska det blåsa, berättar Hannes och förväntan lyser igenom.

Text & Foto: Johanna Aggestam