Nu inleds en stor forskningsstudie som kan bidra till ett paradigmskifte i synen på neuropsykiatriska diagnoser. Det är forskare på Karolinska Institutet som utvecklar det digital verktyget ICF Core Sets för att kartlägga funktioner hos personer med adhd och autism.

Forskarna söker nu efter tio tusen personer som vill vara med i studien. De behöver deltagare med och utan NPF.  Man deltar genom att fylla i en enkät på webben, antingen om sig själv eller till exempel om sitt barn. När man har svarat på alla frågor får man en sammanfattning, där man ser styrkor och begränsningar så väl som underlättande och hindrande faktorer i omgivningen.

-En diagnos säger inte det vi behöver veta för lösningar på individnivå. Att den kunskapen saknas bidrar till exkludering och utanförskap, inte minst i skolan och på arbetsmarknaden. En helhetssyn på individen innebär att man ser svårigheterna, men också vad personen är bra på och vilka faktorer i omgivningen som underlättar eller försvårar för personen, säger professor Sven Bölte, chef på KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet).

Anmäl dig till studien här: https://studien.icfcoresets.se/attention/

Läs mer om forskningen här: https://ki.se/kind/icf-core-sets-for-adhd-och-autism