Nu lanserar Riksförbundet Attention hemsidan Föräldrar med adhd. Sidan vänder sig till föräldrar med egen adhd-diagnos och innehållet utgår från teman och tankar som utkristalliserat sig i intervjuer med föräldragruppen.

Hemsidan utforskar en mängd olika ämnen; alltifrån vardagliga stressmoment som matlagning och städning till mer komplexa frågor som känsloreglering och hur man vara konsekvent i sitt föräldraskap, särskilt när man själv kämpar impulskontroll och bristande arbetsminne. Även fenomenet hyperfokus får en genomlysning.

– Vi har använt oss av olika slags format för att göra sidan levande och rolig att vara på. Det är film-, ljud- och textreportage med profession och föräldrar. Och också animerade filmer som man kan titta på tillsammans med barnen. Tanken är att kunna prata i familjen om saker som lätt kan inträffa när en förälder har adhd, säger Attentions kommunikatör Cilla Brusewitz.

Syftet med hemsidan är också att visa att man inte är ensam i sitt föräldraskap med adhd.

– Vi vill stärka föräldrar i att många gör ett hästjobb och att de är i gott sällskap med andra föräldrar som kämpar under liknande förutsättningar, säger Cilla Brusewitz. Vi vill visa på att ett föräldraskap kan se ut på många olika sätt och att det snarare är normen för ett gott föräldraskap som är för trång än att det är föräldrar som misslyckas när det inte blir ”perfekt”.

Föräldrar med adhd är framtagen i samarbete med Habilitering & Hälsa, Region Stockholm och finansierat av Allmänna arvsfonden. Sidan är evidensbaserad och i stora delar utformad i samarbete med KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet).