Ibland kan det vara skönt att lyssna på när andra delar med sig av sina historier från livet. Här finns filmer och artiklar där du får möta olika personers livsberättelser.

LIVSBERÄTTELSER PÅ FILM

Filmen om Mark

Filmen om Janice

Filmen om mor & son

Filmen med Eva

Filmen med Marianne

Filmen om Micke

Filmen med Kenny

LIVSBERÄTTELSER I TEXT

Boendestödjaren gör livet enklare

Monica Lemner, 62 år, var 52 när hon fick diagnosen adhd. Det första hon gjorde när diagnosbeskedet kom var att be om hjälp med all den stress hon upplevde. Som ensamstående mamma till en dotter med adhd, autism och epilepsi fanns lite utrymme för den egna svårigheten att hålla ihop hemmet. Boendestödjaren Marie blev en viktig del när det kom till att förenkla livet.

Läs artikeln om Monica.


“Vad ska du gamla människa med en adhd-diagnos till?”

Ella Kärrfelt, 75, är en av flera äldre som har hört av sig till Attentions projekt Äldrelyftet. Hon vill dela sin historia om ett liv som präglats av vissa svårigheter som hon nu vill ha förklaring till. Men vården sätter emot och anser att det inte finns anledning att utreda henne för adhd.

Läs artikeln om Ella


Niklas hittade rätt till slut

Niklas Ristarp fyller sextio nästa år men ser betydligt yngre ut. Alla år med alkohol, knark och hemlöshet har inte satt spår i hans yttre. Nu är han visserligen drogfri sedan tolv år och lever ett sundare liv. Vändningen kom i samband med en lång sjukhusvistelse och en adhd-diagnos.

Läs artikeln om Niklas


Evas dagbok

Sent i livet går Eva igenom en NPF-utredning. För att dokumentera hennes upplevelser av den här tiden började hon skriva dagbok. Äldrelyftet har fått ta del av Evas dagbok och fått tillåtelse att publicera den som ett bonusmaterial kopplat till boken “” Livsberättelser om adhd och autism”.

Läs utdrag ur Evas dagbok.

Tidning om äldre med NPF

I den här tidningen har vi samlat personliga berättelser, artiklar om vikten av gemenskap och samhörighet och intervjuer med proffessionen på temat äldre.

Läs och ladda ner tidningen här

Bok med livsberättelser

I boken Livsberättelser om adhd och autism berättar tretton personer hur det är att få en NPF-diagnos på äldre dar. Deras berättelser följs upp av experterna Lotta Borg Skoglund, Susanne Rolfner Suvanto, Taina Lehtonen och Magnus Werner. 

 Boken vänder sig till dig med egen NPF-diagnos, till dig med misstanke om egen diagnos, till närstående och till dig som möter äldre med npf i ditt yrkesliv. 

Beställ boken här!

Läs mer om boken i produktbladet från förlaget

Läs ett smakprov ur boken

Psst…Livsberättelser om adhd och autism finns även som ljudbok. Du hittar den på vanliga ljudboksappar.

Bakom beroendet – Riskbruk och beroende hos äldre

I den här filmen pratar vi både med professionen och en person med egen erfarenhet om beroende och riskbruk hos äldre med adhd.

Se kortare trailer.

HJÄLP OSS SPRIDA VÅRT ÄLDREMATERIAL

Attention vill att kunskapen om äldre med adhd och autism når så många som möjligt. Vi har därför tagit fram vykort, roll-ups och posters som är enkla att ladda ner och skriva ut.