Attentions konferens NPF-forum är mötesplatsen för kunskapsutbyte om NPF. Under två kunskapsrika konferensdagar får du ta del av de mest aktuella föreläsarna inom området. Du kommer dessutom ha möjlighet att besöka våra utställare och få veta mer om NPF.
Torsdag 18 april
Från diagnos till funktionsförmåga
Ny forskning flyttar fokus från de svårigheter diagnoskriterierna beskriver till hur individen fungerar i vardagen och hur förutsättningar i miljön påverkar. Hör om ICF Core Sets, ett nytt digitalt verktyg med potential att bidra till en bättre vardag för personer med autism och adhd.
Medverkande
Sven Bölte och Lovisa Alehagen, KIND Karolinska institutet


Metoder i vardagen
Ett samtal om arbetssätt som stödjer ökad förmåga.
Medverkande
Anki Sandberg, Attention, Ida Kåhlin, Sveriges arbetsterapeuter och Camilla Ekstrand, Adhd-center


Nytt stödprogram för föräldrar med adhd
Det nya stödprogrammet IPSA (Improving Parenting Skills Adult ADHD) vänder sig till föräldrar med egen adhd-diagnos som vill stärka relationen och minska risken för konflikt med sitt barn.
Medverkande
Fanny Eklund, Attention och Tatja Hirvikoski, KIND Karolinska institutet


Adhd i förskolan
Förebyggande arbete och insatser redan i förskolan kan vara avgörande för många barns fortsatta utveckling senare i skolan.
Medverkande
Attention, sakkunnig SPSM m.fl.

Aldrig släppa taget
Journalisten Frida Boisen har tillsammans med dottern Tilda skrivit den hyllade boken Aldrig släppa taget. Hör deras livsviktiga berättelse om hur de tillsammans tagit sig igenom Tildas psykiska ohälsa och suicidförsök – om hopp och kärlek och vägen vidare.
Medverkande
Frida och Tilda Boisen

Från skolfrånvaro till skolnärvaro
Många barn med NPF har problematisk skolfrånvaro och det tar hårt på hela familjerna, Hur kan skolan göra för att undvika utslagningen, hur hanterar man bäst barn som redan hamnat hemma och var kommer familjerna in?
Medverkande
Susanne Berneklint, Attention, och förälder med egen erfarenhet

Vilse bland diagnoser och hemmasittare
En standup-föreställning med gapskratt och garanterad igenkänning för alla med erfarenhet av NPF-barn.
Medverkande
Charlie Michelsen, NPF-mamma och komiker

Mellan programpunkterna kommer du att ha möjlighet att besöka våra utställare.
Fredag 19 april
Kan styrdokument ge bättre vård och stöd?
Numera finns nationella riktlinjer för vård och stöd vid autism och adhd såväl som ett vård- och insatsprogram (VIP) för adhd. Men vilken skillnad gör de här dokumenten för den enskilda individen och hur används dem på bästa sätt av till exempel vård, skola och socialtjänst.
Medverkande
Gunilla Granholm, Region Skåne och VIP adhd,
Louise von Bahr och Evelyn Andersson, Socialstyrelsen


Flickor och kvinnor med adhd
En föreläsning om flickors och kvinnors unika utmaningar när det gäller adhd. Om hjärnan, hormonerna och livet.
Medverkande
Lotta Borg Skoglund, Uppsala universitet

Ny syn på beroendevården
Omkring var femte patient inom beroendevården uppfyller kriterierna för adhd. Men det finns idag stora brister i vården för de som både har alkohol- eller drogproblem och andra psykiatriska tillstånd. Hur kan framtidens beroendevård förbättras?
Medverkande
Joar Guterstam, KI

Stillhet för rastlösa
Kan mindfullness hjälpa personer med NPF till mindre stress och mer balans i livet? På vilket sätt behöver metoderna anpassas och göras mer tillgängliga?
Medverkande
Johan Bysell, Attention Stockholm

Utdelning av årets ljuspris
Årets ljuspris delas ut av Attention på NPF-forum. Syftet med priset är att lyfta fram personer som gjort beundransvärda och betydande insatser inom NPF-området och för våra målgrupper.
Medverkande
Årets ljuspristagare

Ungas väg in i arbetslivet
Det blir allt svårare för unga att ta första steget in i arbetslivet. Hur bryter man isoleringen och hur kan arbetsgivare och omgivande samhälle bäst stötta alla de unga med NPF som hamnar utan varken arbete och studier.
Medverkande
Elin Pietras, Attention, och ungdom med egen erfarenhet

Neurodiversitet – plats att få vara sig själv
Prinsparets Stiftelse och EY har tagit fram en rapport som visar på det samhälleliga och individuella värdet av ett mer inkluderande samhälle. Rapporten visar på en samhällsekonomisk vinst på 67 miljarder kronor per år av att inkludera neurodivergenta på arbetsmarknaden. Men det handlar inte bara om kronor och ören, utan än mer om rätten till hälsa och välmående för alla.
Medverkande
Kim Waller, Prinsparets Stiftelse och Daniel Bramhagen, EY


Hållbart och inkluderande arbetsliv
Panelsamtal om vikten av ett arbetsliv där alla människor släpps in, får bidra med sina förmågor och vara delaktiga.
Medverkande
Lisa Gustafsso, Irisgruppen, Dalia Eid, Vision, Maria Kindahl, Arbetsförmedlingen och Peter Munck af Rosenschöld, Sveriges företagshälsor

Min resa i NPF-världen
MrsHyper, adhd-mamman som själv fick en adhd-diagnos som vuxen. En berättelse som visar att varje utmaning kan övervinnas med empati, rätt bemötande och en jäkla beslutsamhet… och lite hjälpmedel.
Medverkande
Mrs Hyper, Jessica Stigsdotter Axberg
