Attentions projekt Ung dialog vill uppmärksamma alla fantastiska familjehem genom att lyfta goda exempel från projektet. Möt familjehemsföräldrarna Angelica, Gunnar och Linnéa. De är tre eldsjälar som engagerat sig i placerade barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och som har haft en avgörande betydelse för barns liv.

Världens finaste uppdrag är att vara familjehem, då det förändrar ett barns liv. Deras insats hamnar dock allt för ofta i skymundan. “Ung dialogs omtankepris” delas ut av Riksförbundet Attentions arvsfondsprojekt Ung dialog tillsammans med tidningen Omtanke och SSIL till de tre familjehemsföräldrarna Angelica Andersson, Gunnar Bjälkebring och Linnéa Andersson. 

Ung dialog vill med det här priset uppmärksamma dessa tre och alla andra engagerade familjehem, då de förändrar barns liv. De gör skillnad på riktigt och är samhällets och barnens största hjältar. Nu vill vi lyfta deras viktiga insats och hoppas att ni som läser ska inspireras av dessa tre fantastiska familjehem. 

“Som branschtidning tycker vi att det är viktigt att lyfta goda exempel och sprida kunskap, så vi ser fram emot att kunna presentera vinnarna lite närmare genom varsitt reportage i tidningen. Vi är också både stolta och glada att Ung dialog vill dela ut Omtankepriset i samarbete med oss på Omtanke och SSIL”, säger Jenny Fors, chefredaktör på tidningen Omtanke.

Angelica, Gunnar och Linnéa har utöver sina uppdrag som familjehem även engagerat sig i framtagandet av projektets webbutbildning och studiecirkel för familjehem som möter barn och unga med NPF. I utbildningen och studiecirkeln delar de med sig av sina erfarenheter och kloka råd – för att utrusta fler familjehem med kunskap och goda strategier så att de orkar stå kvar som familjehem. 

Presentation av familjehemsföräldrarna 

Angelica Andersson

Är 35 år och har varit familjehem sedan hon var 19 år. Tillsammans med sin man och tre biologiska barn har hon tagit emot 24 placerade barn, där en majoritet haft NPF. Angelica utstrålar en grundtrygghet som ingen annan och har en unik förmåga att bygga relation till de mest sårbara barnen och stå kvar när ingen annan gör det. Hon är lyhörd och fångar upp de barn och ungdomar som tappat hoppet och hjälper dem att finna trygghet och hopp igen. Angelica har en stor kunskap om NPF och i kombination med sitt stora hjärta så gör det henne till en sann förebild och inspiration. 

Gunnar Bjälkebring

Gunnar är 66 år och har varit familjehem på heltid i 20 år. Tillsammans med sin fru har han tagit emot uppemot 40 pojkar och killar med funktionsnedsättning. Han har även uppdrag som mentor för andra familjehem, där han utbildar och utrustar familjehem med goda strategier. Gunnar har ett brinnande engagemang för unga med funktionsnedsättning och driver de frågorna utåt. Stort tack till Gunnar för att han står upp för de barn som inte själva kan föra sin talan, att han alltid tar sig tid att lyssna och för hans stora engagemang.

Linnéa Andersson

Linnéa är 35 år och har varit familjehem i ca 4 år. Tillsammans med sin man och son så har familjen öppnat upp sitt hem för placerade barn med NPF. Linnéa ser alltid till barnens bästa och ser det enskilda barnets behov och situation. Hon är en detektiv i mötet med barn och unga, då hon på ett lekfullt sätt hittar vad som fungerar för barnet och framkomliga vägar framåt. Linnéas engagemang, kunskap och lösningsfokuserade förhållningsätt har gjort att hon har skapat ett tryggt hem för placerade barn med NPF. Hennes breda kunskap om tydliggörande pedagogik i kombination med hennes bubblande person gör henne till en förebild i mötet med placerade barn med NPF.

En fungerande vardag – om att vara familjehem för barn med NPF

Möt Angelica, Gunnar och Linnéa i en av Ung dialogs utbildningsfilmer.