I juni 2020 startade Riksförbundet Attention arvsfondsprojekt Ung Dialog. Projektet ska under tre år arbeta för att placerade barn och ungdomar med NPF ska bli mer delaktiga, få ett ökat inflytande och bättre livskvalité när de vårdas utanför hemmet.

Podden placerad

I podcastserien ”Placerad” hör du sex ungdomar berätta om sina erfarenheter från samhällsvården. Det är berättelser om missförhållanden, bristande stöd och bemötande, men även historier om när det faktiskt har fungerat.

Placerad finns där poddar finns!

Rapporten ”Var ska jag hamna?”

Sammanfattande explainer


Föreläsning med Bo Hejlskov Elvén & Ung dialog

Föreläsningen handlar om NPF med fokus på HVB och ungdomsvård. I föreläsningen möter du Bo Hejlskov Elvén, psykolog och författare och Fanny Eklund, projektledare för Ung dialog.

Ungas röster

Lauras berättelse om när samhället är förälder
Matildas berättelse om att vara placerad och ha autism
Lauras berättelse om mötet med soc

Berättelser från projektet

Att bo på HVB – En plåga eller räddning?

Varje år placeras över 30 000 barn i Sverige. Bland dessa finns det en överrepresentation av barn med NPF såsom adhd och autism. Trots det saknas det kunskap och vårdformer inom stora delar av samhällsvården för hur man möter barn med NPF. Men när fungerar det på HVB? Vi frågade Adam, Kevin och Sara, som har NPF och egna erfarenheter av att vara placerade på HVB.

Andrés tuffa kamp

Mitt namn är André och jag är 28 år. Jag har levt i djupet av ett liv jag inte trodde att jag skulle överleva. Min uppväxt var destruktiv redan från början och jag har sedan tagit mig igenom drog- och alkoholmissbruk, behandlingshem, dåliga erfarenheter av familjehem, övergrepp och självskadebeteende

Kevins berättelse – om två olika HVB

Kevin är 20 år och går på folkhögskola. Han drömmer om att arbeta som rymdingenjör. När vi träffar Kevin så är det för att han vill berätta sin historia av att ha varit placerad på två olika HVB, varav ett höll på att ta livet av honom och det andra fick sopa upp resterna av vad som fanns kvar och bygga upp honom på nytt. Det är nu tre år sedan Kevin flyttade hem igen och han förstår inte riktigt varför han blev placerad från första början.

Saras berättelse – det goda mötet

Sara blev placerad på HVB när hon var 14 år och kommer inte ens ihåg hur många socialsekreterare hon har haft. De har bytt arbetsplats eller tjänst på grund av organisatoriska skäl eller för att Sara har blivit förbannad för de har sagt fel sak vid fel tillfälle. Till exempel så har ett flertal socialsekreterare kommenterat Saras beteende och hotat henne med att bli placerad på SiS. Hur skulle hon bete sig?


Kontaktuppgifter till projektet

Jacqueline Treschow

Projektkommunikatör Ung Dialog jacqueline.treschow@attention.se
070-289 88 58

Fanny Eklund

Projektledare Ung Dialog
fanny.eklund@attention.se
079- 060 797 9