Film – Föräldrar till barn med problematisk skolfrånvaro

I den här filmen får vi träffa Robert, Lotta och Lina som alla är föräldrar till barn som befinner sig eller har befunnit sig i problematisk skolfrånvaro. De berättar bl. a om hur det är slitas mellan barnets mående och skolplikten.

Utmattning bland barn och unga – riktad till föräldrarna

I den här filmen intervjuas Lars Westerström som är specialistläkare i barn – och ungdomspsykiatri. Han har mött många barn med utmattning som hamnat i problematisk skolfrånvaro under sina år i yrket.

Vanliga begrepp i skolan – en liten ordlista

Att ha ett barn som befinner sig i problematisk skolfrånvaro innebär ofta många olika möten och många olika begrepp man måste känna till. För att förenkla har vi därför gjort en liten ordlista som vi hoppas ska ge lite tydlighet i begreppsdjungeln.

Läs & ladda ner ordlistan

Juridisk vägledning till föräldrar – Vad gäller vid skolfrånvaro?

För att underlätta för föräldrar så har projektet Vägen tillbaka tagit fram en juridisk vägledning kring vad som gäller när ens barn är skolfrånvarande.

Vägledningen är låst för medlemmar och ligger på medlemssidan på attention.se under menyn “medlemsförmåner”.  Manusförfattare är Janna Sundberg, Juridisk rådgivare, JP infonet.


FÖRÄLDRABERÄTTELSER

Sjubarnspappan Per kämpar mot kommunen

Per har dokumenterat kommunens brister sedan 2015. Nu hoppas han att DO – Diskrimineringsombudsmannen driver ärendet: – Våra barn slussas […]
Läs mer 

”Jag vet inte heller vad jag ska göra och jag är barnpsykiatriker”

Problematisk skolfrånvaro kan drabba vilken familj som helst oavsett föräldrastil och kunskapsnivå. Det vet Eva som är barnpsykiater och mamma till Stella som inte gått i skolan på tre år.
Läs mer 

Flyttade 100 mil för att rädda livet på Elsa 

2018 mådde Elsa, då 13 år, riktigt, riktigt dåligt. Hon hade konstanta självmordstankar och panikångestattacker. Skolan i Krokom kunde inte ge henne det stöd hon behövde och det fanns ingen resursskola i närområdet. Mamma Lina förstod allvaret och fattade motvilligt beslutet att rycka upp livet i Krokom
Läs mer 

FÖRELÄSNINGAR & WEBBINARIUM

Kommunikationen med skolan

Den här föresläsningen med Therese Allvar från psykologpartners handlar om kommunikationen mellan skolan och vårdnadshavarna.

Hur kan man få skolan att fungera?

Den här föreläsningen handlar om att hitta den svåra balansen mellan att lyssna in barnets mående och att förhålla sig till skolans påtryckningar och skolplikten. Föreläsare är Jenny Kindgren.