På Ikeas lageravdelning på en plats som heter “Recovery” träffar vi Mai. Hon har NPF och har nu jobbat på Ikea och Conexi i fem år. Idag gläds hon åt beskedet hon nyligen fått om en fast anställning.

Mai står vid ett monteringsbord och skruvar ihop en möbel som liknar en skohylla i plåt. Hon har skruvar, muttrar och möbeldelar framför sig och skruvar snabbt utan beskrivning. Jag frågar hur det är möjligt, själv blir jag svettig bara av att tänka på att sätta ihop en Ikea-möbel. Mai skrattar och säger att hon gjort detta i flera år nu, man lär sig. Men hur var det att börja på Conexi och Ikea?

– Det kändes bra. Jag utvecklade mina förmågor, fick bättre självförtroende och det stöd som jag behövde, säger Mai.

Hon fick en bra start på jobbet via arbetsträningsföretaget Conexi som samarbetar med Ikea.

–  Jag fick hjälp med arbetsbeskrivningar, schema och någon som visar före hur en arbetsuppgift ska göras. Jag och handledaren pratade om vardagssamtal, kroppsspråk, sjukdomar, vänskap och stress, säger Mai.

Mai berättar att i början höll hon sig mer i bakgrunden, men nu vågar hon komma fram mer.

– Kurserna vi hade på Conexi gjorde att jag tog stora steg framåt. Det är spännande och utvecklande, nu har jag provat på mer saker på Ikea, säger hon.

Fasta arbetsrutiner underlättar 

Mais arbetsdag börjar klockan åtta. Då samlas hon och kollegorna och ser vad som ska till fyndbutiken. Hon tar hand om returvaror, sorterar och lägger saker på sin rätta plats. Senare på dagen arbetar hon i fyndbutiken, den ligger en våning upp från Recovery, vi går dit tillsammans. Mai visar lamphörnan, där hon brukar snygga till bland lamporna. 

– När arbetet på fyndavdelningen är klart går jag tillbaka ner till Recovery, där monterar jag möbler eller lampor, prismärker och scannar återlämnade varor. Jag äter lunch med kollegorna halv tolv. Sen fortsätter jag med uppgifterna på Recovery fram till klockan tjugo i tre. Ibland får jag någon extrauppgift som att prismärka tallrikar, säger Mai.

Finns det något med din diagnos som underlättar för dig i jobbet? Undrar jag.

– Jag tycker om att ha mycket att göra och det finns det på Ikea, svarar hon.

Namn: Mai Warmenius
Ålder: 29 år
Började på Conexi 2011-2014
Ikea-anställd sedan 2018
Familj: Mamma och Pappa och min katt Alice

Intresse: Sång, musik, skriver och spelar in egna låtar som finns på youtube. Yoga. Läsa.
Bästa med att jobba på Ikea: Gemenskapen, det är fullt ös vilket passar mig.

Text: Tove Lundin Foto: Anders Persson