“Jag ser inte anpassningar som en begränsning”

Caroline Forsberg äger och driver Norra Stockholms hundcenter tillsammans med sin familj. Det är en växande rörelse och hon ser inte något problem med att anställa en person med ADHD eller ASD/Asperger, så länge kompetensen är rätt.

– Jag ser inte anpassningar till de anställda som en begränsning. Tvärtom. Om jag kan anpassa arbets­villkoren för mina anställda så att de fungerar bättre, blir verksamheten bättre och de vill jobba kvar.

Som ägare till ett hundcenter får hon många för­frågningar om praktikplatser och anställningar, från prao för högstadieelever till anställningar med och utan lönebidrag. Men hon tar en sak i taget och vill att varje ny anställd eller praktikant ska få en bra start.

Anställda Helena har Asperger & adhd

När Helena Jansson sökte jobbet på hunddagiset var det inte första gången de sågs.

– Jag hade lagt märke till henne tidigare, när jag besökte ett ställe där hon jobbade. Hon hade ett bra sätt med hundarna, men det var först vid anställningsintervjun som jag insåg att vi hade träffats tidigare.

Helena var öppen med sina diagnoser Aspergers syndrom och ADHD, men det var inte ett hinder för Caroline. Hon anpassade introduktionen efter de behov som Helena berättade om och hon har förståelse för situationer som kan skapa problem.

– Jag såg till exempel till att vi var en extra i tjänst under introduktionen, om det skulle behövas och för att skapa trygghet. Jag var också noga med att skapa lugn och ro. Introduktionen fick ta den tid den tog. Det är viktigt oavsett vem som är ny i jobbet.

Att känna sig trygg är jätteviktigt

Tryggheten är viktig, betonar hon. Den som kommer ny behöver veta hur arbetsuppgifterna ser ut och vad som förväntas av en. Att jobbet handlar om passning och träning av hundar ger i sig en bra struktur i uppgifterna. Det finns tydliga rutiner för det som ska göras. Anställda behöver få känna att det är ok ha en dålig dag och att man får äta lunch själv, om man vill. Dessutom är det viktigt att fråga vad den anställde tycker och vad som fungerar bra och mindre bra och verkligen lyssna på svaret.

– Det finns så många olika sätt att lösa ett problem och jag är öppen för andra lösningar än det jag själv kan tänka ut.

Carolines råd till arbetsgivare

1. Se paralleller till anpassningar du redan gör för andra anställda. En del behöver till exempel anpassa sin arbetstid för att de ska hämta barn på dagis, andra för att de har Asperger. I grunden är det ingen skillnad, även om orsakerna skiftar.

2. Sök kunskap om Asperger & ADHD, så att du kan förstå och underlätta arbetet för dina anställda.

Text: Sara Bergkvist Månsson